17.11.16

Χειμερινά Tips: Ζέσταμα Κινητήρα Μοτοσυκλέτας


Τα έχουμε γράψει στο περιοδικό πριν μερικά χρόνια, αλλά καθώς νέοι μοτοσυκλετιστές έρχονται καθημερινά στην παρέα μας και όπως είναι φυσικό έχουν τις ίδιες απορίες που είχαμε κι εμείς όταν πρωτομπήκαμε σε αυτόν τον μαγικό, φανταστικό αλλά και περίπλοκο κόσμο του μοτοσυκλετισμού, σκεφτήκαμε ότι καλό είναι να τα ξαναπούμε και “ηλεκτρονικά”.

Βέβαια σε κάποια θέματα ακόμα και οι πιο παλιοί και “έμπειροι” αναβάτες συνεχίζουν να έχουν απορίες ή συνεχίζουν να κάνουν τα λάθη των πρωτάρηδων, διαιωνίζοντας μύθους και προβλήματα που κανονικά θα έπρεπε να είχαν λυθεί χρόνια πριν. Οπότε σε τακτά χρονικά διαστήματα θα δημοσιεύουμε συμβουλές και tips από το site μας που θα αφορούν μικρά ή μεγάλα καθημερινά προβλήματα που μας βασανίζουν λίγο ή πολύ.

Φυσικά, με μεγάλη μας χαρά θα ασχοληθούμε με οποιοδήποτε θέμα θέλετε εσείς να μπει πάνω στο τραπέζι. Σήμερα το θέμα μας είναι το Ζέσταμα Κινητήρα, μιας και τα πρώτα κρύα του χειμώνα έφτασαν και πολλές μοτοσυκλέτες θα πέσουν θύματα της άγνοιας ή της ελλιπούς πληροφόρησης των αναβατών τους.


ΒΗΜΑ 1: 

Είμαστε ήδη ντυμένοι, έχουμε φορέσει το κράνος, τα γάντια μας και βάζουμε το κλειδί στην κλειδαριά.

Γιατί;

Διότι αν έχεις βάλει ήδη τη μοτοσυκλέτα εμπρός και μετά αρχίσεις να ντύνεσαι, τότε για ένα-δύο λεπτά μέχρι να τελειώσεις, ο παγωμένος κινητήρας δουλεύει ΠΛΑΓΙΑΣΜΕΝΟΣ (δηλαδή με τα λάδια του ακόμα στην αριστερή μεριά) και αν είσαι μέσα σε κλειστό γκαράζ, ρουφάς τα πιο επικίνδυνα ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ καυσαέρια. Επίσης, προκαλούν πρόσκαιρους πονοκεφάλους, αδιαθεσία, ζαλάδα κ.τ.λ.

ΒΗΜΑ 2: 

Καβαλάμε τη μοτοσυκλέτα, κλείνουμε το σταντ, γυρίζουμε τον διακόπτη, τραβάμε το τσοκ αν η μοτοσυκλέτα μας έχει τροφοδοσία με καρμπιρατέρ (αν είναι με ψεκασμό η ρύθμιση του μείγματος γίνεται αυτόματα). Κρατάμε πατημένο τον συμπλέκτη και μετά πατάμε την μίζα.

Γιατί;

Διότι τα παγωμένα λάδια έχουν γίνει πιο παχύρευστα και μετά από την πολύωρη ακινησία της μοτοσυκλέτας έχουν μετατοπιστεί κάτω και αριστερά, οπότε είναι καλύτερα η μοτοσυκλέτα να είναι όρθια πριν πατήσουμε το κουμπί της μίζας.

Επίσης, οι δίσκοι του συμπλέκτη μερικές φορές κολλάνε μεταξύ τους, επειδή τα ελατήριά τους τους πιέζουν για ώρα. Για να αποφύγουμε λοιπόν την πιθανότητα να μην έχει μπει σωστά η νεκρά και να χρειαστεί η μίζα να ζοριστεί για να τους ξεκολλήσει, κρατάμε τον συμπλέκτη και μετά πατάμε το κουμπί της μίζας. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνουμε τη ζωή της εξίσου παγωμένης μπαταρίας

ΒΗΜΑ 3: 

Αφού πάρει ο κινητήρας εμπρός βάζουμε 1η και ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ, οδηγώντας ήρεμα, με τον κινητήρα να δουλεύει μεταξύ 2500-4000 στροφών και αλλάζοντας ταχύτητες στο κιβώτιο. Αναλόγως του ψύχους που επικρατεί ρυθμίζουμε το τσοκ σε όσες μοτοσυκλέτες έχουν καρμπυρατέρ. Συνήθως μετά από δύο-τρία λεπτά το κλείνουμε τελείως, ενώ στις μοτοσυκλέτες με ψεκασμό γίνεται αυτόματα και το καταλαβαίνεις επειδή πλέον το ρελαντί επανέρχεται σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα.

Γιατί;

Διότι στόχος μας είναι να ζεσταθούν ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ όλα τα τμήματα του κινητήρα και μάλιστα το ΤΑΧΥΤΕΡΟ δυνατόν. Αν ο κινητήρας δουλεύει με την μοτοσυκλέτα ακινητοποιημένη στις 2000-2500 (με το τσοκ τραβηγμένο ή το αυτόματο τσοκ των ψεκασμών) ζεσταίνεται γρήγορα ΜΟΝΟ το μπλοκ των κυλίνδρων, ενώ η κεφαλή με τις βαλβίδες και τους εκκεντροφόρους και τα κάρτερ με τα γρανάζια του κιβωτίου ταχυτήτων παραμένουν παγωμένα.

 Αυτό δημιουργεί ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ανάμεσα στα τμήματα και εξαρτήματα του κινητήρα, που σε ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και ρωγμές! Σίγουρα όμως προκαλούν μεγάλες φθορές στα κινούμενα μέρη καθώς οι ανοχές μεταξύ τους είναι μεγάλες λόγω της συστολής των κρύων μετάλλων και της απότομης διαστολής όσων βρίσκονται κοντά στο μπλοκ το κυλίνδρων και ζεσταίνονται γρηγορότερα.

 Επίσης, όταν η διαδικασία ζεστάματος του κινητήρα γίνεται εν κινήσει, τα λάδια ζεσταίνονται ταχύτερα καθώς συμπιέζονται από τα γρανάζια του κιβωτίου ταχυτήτων και η πίεση του λαδιού στο κύκλωμα λίπανσης αυξάνεται (η αντλία λαδιού περιστρέφεται ταχύτερα απ΄ότι όταν ο κινητήρας δουλεύει κοντά στο ρελαντί) λιπαίνοντας αποτελεσματικότερα τους εκκεντροφόρους που είχαν στεγνώσει από λάδι όσο η μοτοσυκλέτα καθόταν παρκαρισμένη. Επιπλέον η ροή του αέρα στο σύστημα ψύξης του κινητήρα (κινούμαστε αρχικά με χαμηλές ταχύτητες 30-70 km/h και προοδευτικά αυξάνουμε ρυθμό) αποτρέπει την δυσανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας στο μπλοκ του (των) κυλίνδρου (κυλίνδρων) και επιτυγχάνουμε ομοιογενή αύξηση της θερμοκρασίας σε όλα τα τμήματα του κινητήρα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...